
Cocozhi a finom ganodermás kakaó
Dél-Amerika északi részének trópusi esőerdőiből, főként az Amazonas és Orinoco vízrendszerének ártereiről származik a kakaó ( Theobroma cacao ), gyümölcse a kakaóbab, az élelmiszeriparban fontos szerepet tölt be: a kakaóvaj, a kakaópor és a csokoládé alapanyagaként kerül felhasználásra.

Nemcsak ősszel, és nemcsak a szottyos, esős, időben szeretjük a Cocozhi kakaót!
Gyerekek és felnőttek egyaránt kedvelik!
Egy pár mondatban beszéljünk a kakaóról, olyan finom, hogy igazán megérdemli, hogy megismerjük az eredetét!

"A kakaó vagy kakaófa (Theobroma cacao) a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó faj. Gyümölcse, a kakaóbab, az élelmiszeriparban fontos szerepet tölt be: a kakaóvaj, a kakaópor és a csokoládé alapanyagaként kerül felhasználásra.
Amerikában a bennszülöttek már régóta ismerték a kakaófát. A kakaóbabot izgatószernek, tápszernek és pénznek egyaránt használták. A maják kezdték el termeszteni i.e. 1500 körül. Mire Cortez megérkezett Mexikóba, a kakaó elterjedési területe őshazájának sokszorosára nőtt, így Peruba is eljutott. A legenda szerint a kakaó volt az aztékok szent madara, a kvézál eledele. Az utolsó azték uralkodók palotájában halmokban gyűlt a Tlalelolco piacán és egyebütt is pénz helyett használt kakaóbab, ami jóval az európai invázió után is fizetőeszköz maradt.
A maják, később az aztékok és az inkák már négyféle kakaóitalt ismertek. Ezek egyikét, a sokoatlt (a nahua indián név jelentése "habos víz"; ebből származik a "csokoládé" szó) kakaóból, kukorica- vagy maniókalisztből, mézből, vaníliából és vízből készítették. A magvakat borító fehér terméshúst csemegeként ették, a termés más részeiből használati tárgyakat és szereket (terméshéj → kanalak, pohár, edények; levelek → háztető; kakaóbab → gyógyszer) gyártottak."
A kakaó elterjesztésének kulcsfigurája egyes források szerint Kolumbusz, mások szerint Cortez volt. Bárkinek is van igaza, a spanyolok hozták be a kakaót Európába, és innen került tovább Afrikába, Ázsiába. A 16. században rendszerint porrá őrölt kakaóporból, ánizsból, szegfűszegből és fahéjból kevert kakaómasszát szállítottak hajókon Európába, ahol csokoládéitalt főztek belőle. Az első csokoládéfőző 1580-ban nyílt meg Spanyolországban. A forró csokoládé a 17. század közepén, a teával egyidőben terjedt el Európában. Ekkor még rendkívül drága csemege volt, amiért arannyal kellett fizetni. Az osztrák és francia nemesek a spanyol udvarból vették át divatját - divatról lévén szó, legalább annyian ellenezték, mint ahányan éljenezték. Linné istenítette, ezért adta neki a Theobroma, azaz "az istenek eledele" latin nevet. Clusius, híres francia botanikus ellenben azt mondta: "a kakaó csak a disznóknak való."

A kakaó hatása a szervezetünkre
Cortes a kakaó szervezetre gyakorolt hatását a katonáin vette észre, mivel a katonák harci kedve megnőtt a kakaó elfogyasztása után, sőt még az állóképességük is javult.
A bennszülöttek a kakaót afrodiziákumként is használták. A kakaónak igen sok pozitív élettani hatás van.
A kakaó igazi csodaszer! Értékes tulajdonságait az alábbiaknak köszönheti:
- több mint 300-féle különböző értékes vegyületet tartalmaz
- az ásványi anyagok és vitaminok bőségesen tartalmaz, megtalálható benne a foszfor, a magnézium, a réz és a kálium, valamint az A, B1, B2, B6, B12, D- és E-vitamin.
- erős antioxidáns tulajdonságokkal is bír, a benne lévő flavonoidoknak és polifenoloknak köszönhetően. Ezért hatásos alapanyag a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében.
- teobromin- és alacsony koffeintartalmának köszönhetően élénkítő hatású, serkenti a mentális aktivitást. Ezért igen hatásos tud lenni megerőltető szellemi tevékenység, vagy éppen a vizsgaidőszak alkalmával.
- kevesen tudják, de a kakaónak kb. 20 százaléka élelmi rost, ami segítheti az emésztést
Felhasznált részei:
- mag (Cacao semen),
- a magból készült por (Cacao pulvis),
- a magból nyert kakaóvaj (Theobromae/Cacao butyrum)
A kakaó mag és a belőle készült por főbb hatóanyagai:
- fermentált magban 1-2% teobromin,
- 0,2-0,3% koffein,
- nyomokban teofillin,
- kb. 5% katechin-cserzőanyag,
- polimer procianidin,
- 50-60% zsíros olaj.
A kakaó fő hatóanyaga, a teobromin, megtalálható a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben [Theobrominum, Ph. Hg. VIII. 2389, 4422, 7522]
A kakaót elsősorban fűszerként használják. A wellnessiparban masszázshoz is elterjedt, mert a magas kakaóvaj tartalmú csokoládéban található hatóanyagok bőrtisztító, bőrápoló és méregtelenítő hatással rendelkeznek. A kakaóvaj teobromin tartalmánál fogva külsőleg segíti a zsírégető folyamatokat. A flavonoidok gátolják a bőr öregedéséért felelős szabad gyökök képződését.
Ennyi bevezető után most ismerjük meg a DXN egészséges, ganodermás finomságát, a Cocozhit
A Cocozhi a gyerekek és felnőttek kedvence lett, a legfinomabb kakaóból és Ganoderma kivonatból állították össze. Az egész család számára kiváló ital télen forró csokiként, nyáron hidegen fogyasztható. Könnyen elkészíthető! A tasak tartalmát egy csésze max. 80°C-os forró vízbe el kell keverni és már kész is az élvezetes, finom, egészséges, ganodermás ital, ami igen jó hatással van szervezetünkre.
Összetevők: növényi eredetű tejszín, cukor, sovány tejpor, malátakivonat, kakaópor, Ganoderma-kivonat, vanillin
Cukrot és sovány tejport tartalmaz. Nem tartalmaz mesterséges színezőanyagot és tartósítószereket.

Miért ajánlom?

Egyszerű a válaszom: mert finom és egészséges ital. Támogatja az immunrendszert a benne található ganodermának köszönhetően. Energiát és jó közérzetet ad, segíthet átvészelni a megfázással, vírusfertőzéssel járó időszakokat. A benne levő ganoderma gyógygomba összes hatását élvezhetik a gyermekek, és az egész család.
Így egy egészségtudatos életvitelben a táplálkozás fontos része lehet.